Kobližky prelátské
Originální recept z Ženských listů z 1. dubna 1873, který Zuzka Plíšková našla pro svou rubriku Listování. Dobové míry Zuzka převedla na současné, abyste tuhle dobrotu mohli také vyzkoušet.
Budete potřebovat:
Zhruba 400 ml smetany
8 žloutků
zhruba 130 g másla
zhruba 65 g cukru
necelá kostka droždí
trochu mléka
trochu soli
mouku
přepuštěné máslo na smažení
Postup:
1. Do 1 žejdlíka (zhruba 400 ml) smetany se dá 8 žloutků, 8 lotů másla (zhruba 130 g) , 4 loty cukru (zhruba 65 g), 1 koflík hustých kvasnic (lze nahradit necelou kostkou droždí, kterou rozdrobíme v menším hrnečku vlažného mléka a lžičkou cukru) , trochu soli a tolik mouky, až těsto je tužší, než na knedlíky, tak že ho lze s tíží vytloukati.
2. Těsto se dobře vytluče, dá na vál a na prst tlustě rozválí, formičkou neb sklenicí vypíchá, doprostřed se dá zavařeninka.
3. Opět vypíchanými kolečky přiklopí, které se hezky přitlačí, by se nikde neodchlípily a v nich pak díry nebyly.
4. Nyní se na prkno moukou poprášené položí, aby skynuly a pak se smaží jako obyčejné v přepouštěném másle.
5. Másla nesmí býti více, než na kloub palce, a když je rozpáleno, dají se tam kobližky vždy s tou vrchní stranou dolů a pokličkou se přiklopí.
6. Když se obrátí, nesmí se více přiklopit, aby měly bílé okolky.
7. Aby nepily, přidá se do másla malý kousek sádla as jak půl vejce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.