Kobližky prelátské

Originální recept z Ženských listů z 1. dubna 1873, který Zuzka Plíšková našla pro svou rubriku Listování. Dobové míry Zuzka převedla na současné, abyste tuhle dobrotu mohli také vyzkoušet.

Budete potřebovat:

Zhruba 400 ml smetany
8 žloutků
zhruba 130 g másla

zhruba 65 g cukru
necelá kostka droždí
trochu mléka
trochu soli
mouku
přepuštěné máslo na smažení

Postup:

1. Do 1 žejdlíka (zhruba 400 ml) smetany se dá 8 žloutků, 8 lotů másla (zhruba 130 g) , 4 loty cukru (zhruba 65 g), 1 koflík hustých kvasnic (lze nahradit necelou kostkou droždí, kterou rozdrobíme v menším hrnečku vlažného mléka a lžičkou cukru) , trochu soli a tolik mouky, až těsto je tužší, než na knedlíky, tak že ho lze s tíží vytloukati.

2. Těsto se dobře vytluče, dá na vál a na prst tlustě rozválí, formičkou neb sklenicí vypíchá, doprostřed se dá zavařeninka.

3. Opět vypíchanými kolečky přiklopí, které se hezky přitlačí, by se nikde neodchlípily a v nich pak díry nebyly.

4. Nyní se na prkno moukou poprášené položí, aby skynuly a pak se smaží jako obyčejné v přepouštěném másle.

5. Másla nesmí býti více, než na kloub palce, a když je rozpáleno, dají se tam kobližky vždy s tou vrchní stranou dolů a pokličkou se přiklopí.

6. Když se obrátí, nesmí se více přiklopit, aby měly bílé okolky.

7. Aby nepily, přidá se do másla malý kousek sádla as jak půl vejce.

autor: Zuzana Plíšková