Kobylské trdelníky od Jitky Otáhalové
Recept od naší posluchačky z Kobylí.
Suroviny:
40 g kvasnic, 250 ml teplého mléka, 5 žloutků, 1 vejce, 10 g soli, 200 g cukru, 12 lžic horkého másla, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 500 g hladké mouky, 500 g hrubé mouky.
Postup:
Kvasnice utřeme s cukrem a zalijeme mlékem. V míse utřeme 5 žloutků, celé vejce, sůl a cukr v hustý krém a pak přidáme horké máslo, vanilkový cukr a citronovou kůru.
Poté přidáme vykynuté droždí a zahustíme hladkou a hrubou moukou. Vapravujeme v těsto husté jako na vánočku. Z těsta vytvoříme válečky silné jako prst a dáme na trubičkové formičky o délce přibližně 10 cm.
Necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme ořechy nebo mákem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 až 200 stupňů do zlatova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.