Kobylské trdelníky od Jitky Otáhalové

Recept od naší posluchačky z Kobylí.

Suroviny:
40 g kvasnic, 250 ml teplého mléka, 5 žloutků, 1 vejce, 10 g soli, 200 g cukru, 12 lžic horkého másla, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 500 g hladké mouky, 500 g hrubé mouky.

Postup:
Kvasnice utřeme s cukrem a zalijeme mlékem. V míse utřeme 5 žloutků, celé vejce, sůl a cukr v hustý krém a pak přidáme horké máslo, vanilkový cukr a citronovou kůru.

Poté přidáme vykynuté droždí a zahustíme hladkou a hrubou moukou. Vapravujeme v těsto husté jako na vánočku. Z těsta vytvoříme válečky silné jako prst a dáme na trubičkové formičky o délce přibližně 10 cm.

Necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme ořechy nebo mákem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 až 200 stupňů do zlatova.

autor: Monika Brindzáková