Koláče od Radoslavy Kubátové

Vyzkoušejte recept od naší posluchačky. Porce pro 10 až 15 osob.

Suroviny:
500 až 550 g hladké mouky
1 kvasnice
2 polévkové lžíce mletého cukru
2 špetky soli
5 vajec
1 šlehačka 33%
1/4 másla
2 tvarohy na náplň (nechat odkapat)

Posypka:
70 g másla
100 g cukru
100 g polohrubé mouky

Postup:
1. Rozdrobíme kvasnice, osolíme, pocukrujeme a mícháme dokud se kvasnice úplně nerozpustí. Potom přidáme ostatní ingredience - šlehačku, 1 celé vejce, 4 žloutky, mouku a změklé máslo.

2. Zpracujeme do hladkého těsta, které nenecháme vykynout a ihned děláme koláče. Koláčky můžeme vykrajovat na igelitu malou lžičkou - těsto se díky tomu nelepí, proto nemusíme podsypávat moukou. Koláče plníme tvarohem, mákem nebo povidím.

3. Vyrobíme posypku - smícháme všechny suroviny dohromady a hněteme tak, až se všechny ingredience dokonale spojí.

4. Na závěr namáčíme v rozšlehaném vajíčku a poté v připravené posypce. Pečeme na 200 stupňů dorůžova. Dávka je přibližně na tři plechy.