Koláčové recepty

Mrkvový koláč a Tvarohový koláč s citrónem z Apetýtu s Danou Lipovskou 28. dubna.


Mrkvový koláč

Suroviny:
1 hrnek polohrubé mouky, 1 lžička jedlé sody, 1 prášek do pečiva, půl lžičky soli, 2/3 hrnku oleje, 1 hrnek práškového cukru, 2 vajíčka, půl hrnku nasekaných vlašských ořechů a 1 a půl hrnku nastrouhané mrkve

Postup:
V jedné misce smícháme mouku, sodu, prášek do pečiva a sůl, ve druhé olej, cukr a vajíčka. Poté smícháme obsah obou misek dohromady a přidáme ořechy a mrkev. Dáme do vymaštěné a moukou vysypané formy a pečeme při 170 stupních Celsia asi hodinu a půl. Po upečení rozkrojíme, potřeme zavařeninou a povrch můžeme polít rozehřátou čokoládou na vaření.


Tvarohový koláč s citrónem

Suroviny na těsto:
250 g hladké mouky, 125 g másla, špetka soli, 40 g cukru, a 1 žloutek
Suroviny na náplň:
2 citróny, 2 vejce, 750 gramů tučného tvarohu, 250 gramů zakysané smetany, 100 gramů cukru, 1 vanilinový cukr a 50 g škrobové moučky

Postup:
Mouku s máslem, špetkou soli, cukrem a žloutkem dobře uhněteme, podle potřeby přidáme 1-2 lžíce studené vody. Těsto zabalíme do mikrotenové fólie a přibližně na hodinu uložíme do chladna.
Mezitím připravíme náplň. V horké vodě umyjeme a okartáčujeme citrony a osušíme je. Kůru z nich nastrouháme a vymačkáme šťávu.
Troubu předehřejeme na 180 C. Vychlazené těsto rozválíme na lehce pomoučeném, vále a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 28 cm. Okraje zvedneme do výše asi 3 cm. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky, tvaroh promícháme s citrónovou šťávou a kůrou, zakysanou smetanou, vmícháme žloutky, cukr a vanilinový cukr. Z bílků ušleháme tuhý sníh a rozložíme jej na tvarohový krém. Přisypeme škrobovou moučku a opatrně promícháme. Tvarohovou masu naneseme na těsto a povrch urovnáme. Koláč pečeme v troubě 50-60 minut. Necháme ho vychladnout a nakrájíme. Pokud bychom chtěli změnu, stačí citrónovou šťávu nahradit šťávou z grepu nebo limetami.

autor: Dana Lipovská