Konzervování česneku

Česneková pasta, česnek naložený, mražený a česneková omáčka na těstoviny z Apetýtu s Věrou Hotařovou 9. srpna.

Česneková pasta

Suroviny:
500 g oloupaného česneku, 150 g soli, 200 g 100% tuku

Postup:
Česnek umyjeme a osušíme. Pak ho prolisujeme přes lis nebo umeleme na strojku na maso. Česnek promícháme se solí a necháme ho odpočinout asi hodinu. Mezitím si roztopíme tuk a do něj vmícháme odpočatý česnek, vaříme, dokud nezačne česnek pěnit.
Česnekovou pastu plníme do umytých a suchých sklenic. Až česnek vychladne, sklenice pořádně zavíčkujeme.
Česnekovou pastu skladujeme buď v lednici nebo na chladném a temném místě.


Česnek naložený ve víně

Suroviny:
5 palic česneku, hřebíček, celý barevný pepř, bobkový list, sůl, feferonky
Na nálev: 2 dl bílého vína, 1 dl vody, 50 g cukru, kávová lžička soli

Postup:
Svaříme vodu s vínem, cukrem a solí. Do sklenice dáme několik kuliček pepře, 1 hřebíček, bobkový list, 1 feferonku a oloupané stroužky česneku. Vše zalijeme nálevem a pořádně zavíčkujeme.Sterilujeme 15 minut při teplotě 85°C.
Takto naložený česnek se hodí k hlavnímu jídlu, na jednohubky i samostatně.


Mražený česnek

Postup:
Oloupané stroužky pořádně osušíme a dáme je do sáčku do mrazáku. Druhý den až bude česnek zmražený, sáček vezmeme a lehce s ním ťukneme o pevnou plochu. Stroužky se od sebe oddělí. Sáček pak vrátíme zpět na mrazák. Česnek, který vezmeme ze sáčku, necháme rozmrazit a můžeme s ním pracovat, jako by byl čerstvý. Výhodou zmrazeného česneku je, že chutná jako čerstvý, neztrácí svou chuť ani aroma. Navíc jej ochráníme před plísní a hnilobou.
Mražený česnek vydrží až do další sezóny.


Česneková omáčka na těstoviny

Postup:
Stejné množství oloupaného česneku a vlašských ořechů dohladka rozmixujte s trochou olivového oleje a citrónové šťávy.