Kořeněné maso v košilce z Únavova
Recept na kořeněné maso v košilce od Františka Perličky z Únavova, zazněl ve čtvrtek 24. dubna.
Suroviny:
1 tuková vepřová blána, vepřové maso ze zabijačky – ovar, krkovička, plec, ořezy, srdíčko, jazyk, játra, 3 až 4 cibule, sůl, pepř, mleté nové koření
Postup:
Omytou blánu rozložíme na rovnou podložku a všechny druhy masa nakrájíme na plátky silné 1 cm. Cibuli nakrájíme na tenčí plátky.
Na blánu klademe vrstvu masa – všechny druhy. Řádně posolíme, mírně okořeníme pepřem a mletým novým kořením. Na okořeněné maso rozložíme plátky cibule.
Vrstvy střídáme až do vypotřebování všech surovin. Přes náplň přetáhneme blánu, masový balíček opatrně přeneseme do kastrolu, zalijeme 250 ml vody a pod pokličkou dusíme, až je maso měkké.
Přeneseme na plech nebo tác a podáváme s chlebem a okurkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.