Krajance
Vyzkoušejte recept od Zdislavy Kuřinové z Blatnice pod Svatým Antonínkem. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budeme potřebovat:
půl kila hladké mouky
mleté škvarky dle potřeby
lžička sádla
lžíce kysané smetany
půl kelímku kyšky
na špičku nože sody
sůl
Postup:
1. Ze surovin vypracujeme těsto, rozválíme a vykrajujeme z něj kolečka.
2. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 stupňů asi 15 minut.
3. Podáváme k omáčkám, polévkám, nebo jako pochutinu k vínu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.