Krajance
Na Moravě snad není hospodyňka, která by krajance neznala. Dělávaly a dělávají se ve spoustě domácností a v každé trochu jinak. Bývalo to takové pečivo „na cesty“, lidé si je připravovali třeba když vyráželi pracovat na pole. A tyto od Boženy Světlíkové z Hroznové Lhoty navíc vydrží dlouho výborné.
Budete potřebovat:
300 g hladké mouky
½ kelímku smetany
5 lžic bílého vína
3 žloutky
300 g mletých škvarků
½ kostky kvasnic
špetka soli
½ hrnku mléka
Postup:
1. Suroviny zpracujeme v těsto, rozválet, poskládáme jako lístkové těsto, znovu převálíme, necháme asi hodinu odpočinout.
2. Pak rozválíme a vykrajujeme kolečka, potřeme vodou a pečeme na pečícím papíře (cca půl hodiny na 180 až 200 stupňů).
3. Můžeme ještě před pečením plnit i povidly a dát dvě kolečka na sebe.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.