Krajance

Na Moravě snad není hospodyňka, která by krajance neznala. Dělávaly a dělávají se ve spoustě domácností a v každé trochu jinak. Bývalo to takové pečivo „na cesty“, lidé si je připravovali třeba když vyráželi pracovat na pole. A tyto od Boženy Světlíkové z Hroznové Lhoty navíc vydrží dlouho výborné.

Budete potřebovat:

300 g hladké mouky
½ kelímku smetany
5 lžic bílého vína
3 žloutky
300 g mletých škvarků
½ kostky kvasnic
špetka soli
½ hrnku mléka

Postup:

1. Suroviny zpracujeme v těsto, rozválet, poskládáme jako lístkové těsto, znovu převálíme, necháme asi hodinu odpočinout.

2. Pak rozválíme a vykrajujeme kolečka, potřeme vodou a pečeme na pečícím papíře (cca půl hodiny na 180 až 200 stupňů).

3. Můžeme ještě před pečením plnit i povidly a dát dvě kolečka na sebe.

autor: Zuzana Plíšková