Krajanec z podmáslí nebo smetany a Metyja

Recepty, které jste mohli slyšet v úterním Apetýtu s Věrou Hotařovou 5. června. Autorkou receptů je Marie Habartová z Kunovic.

Krajanec z podmáslí nebo smetany

Suroviny:
1/2 kg hladké mouky, 1/4 litru kysané smetany nebo podmáslí, ¼ kg sádla nebo 100% tuk, sůl a 1/2 prášku do pečiva. (Místo tuku může být 250 g mletých škvarků)

Příprava:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, pokud použijeme 100% tuk, tak ho nastrouháme. Vypracované těsto rozválíme asi na 1/2 cm a potřeme sádlem nebo 100% tukem. Pak třikrát přes sebe přeložíme a opět rozválíme. Toto těsto pak rozdělíme na dva díly, vytvoříme placku o tloušťce asi 2 cm, dáme na plech, posypeme solí a kmínem a pečeme na 180°C.
Podává se místo knedlíků k pečenému masu a zelí, výborný je jako slané pečivo.

Metyja

Suroviny:
1 kg brambor, 300 g hrubé mouky, 100 g mletého máku, 200 g moučkového cukru, 200 g másl, sůl

Příprava
Brambory oloupeme, nakrájíme a v osolené vodě vaříme 15 minut. Vývar scedíme do jiné nádoby, brambory proházíme a pak do necelé poloviny znovu zalijeme vývarem a zasypeme moukou. Rukojetí vařečky vytvoříme do směsi otvory tak, abychom viděli vývar. Hrnec vrátíme na plotýnku rozehřátou na minimum, přiklopíme poklicí a necháme 20 minut zapařit.

Brambory rozšťoucháme a vařečkou roztíráme ke stěnám kastrolu. Asi po 20 minutách získají pravou škubánkovou konzistenci – přestanou se lepit na vařečkou. Lžící namočenou v rozehřátém tuku vykrajujeme škubánky, sypeme mákem a moučkovým cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Další varianta – na talíř rozetřít vrstvu bramborové kaše, pokapat máslem, posypat mákem a cukrem. Udělat celkem tři vrstvy, končit kaší. Na kaši se někde dávají kousky povidel a strouhaný tvaroh.