Kraple z Jezeřan-Maršovic
Recept na 50 kousků od naší posluchačky Marie Šlesové.
Na kvásek:
250 ml vlažného mléka
5 lžic cukru krystal
kostka droždí
Na těsto:
500 g polohrubé mouky
2 lžíce hrubé mouky
5 žloutků
200 ml oleje
50 ml rumu
vanilkový cukr
citronová kůra
sůl na potření
Dále budeme potřebovat:
půl kostky másla
rozinky
cukr
Postup:
1. Vytvoříme z uvedených surovin hladké těsto a necháme kynout 2 hodiny.
2. Rozkrojíme na 3 díly, 1 cm silné. Spodní díl potřeme rozměklým máslem, posypeme cukrem a rozinkami. Na to naložíme druhý díl těsta - i ten potřeme rozměklým máslem, posypeme cukrem a rozinkami. Na takto zpracované 2 díly naložíme 3. díl těsta.
3. Pak vykrajujeme tvořítkem tvary - potřeme je před pečením ještě nahoře vejcem a zdobíme kouskem vlašského ořechu.
4. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu necháme ještě nakynout. Pečeme 12 až 15 minut na 180 až 200 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.