Kraple z Jezeřan-Maršovic

Recept na 50 kousků od naší posluchačky Marie Šlesové.

Na kvásek:
250 ml vlažného mléka
5 lžic cukru krystal
kostka droždí

Na těsto:
500 g polohrubé mouky
2 lžíce hrubé mouky
5 žloutků
200 ml oleje
50 ml rumu
vanilkový cukr
citronová kůra
sůl na potření

Dále budeme potřebovat:
půl kostky másla
rozinky
cukr

Postup:
1. Vytvoříme z uvedených surovin hladké těsto a necháme kynout 2 hodiny.

2. Rozkrojíme na 3 díly, 1 cm silné. Spodní díl potřeme rozměklým máslem, posypeme cukrem a rozinkami. Na to naložíme druhý díl těsta - i ten potřeme rozměklým máslem, posypeme cukrem a rozinkami. Na takto zpracované 2 díly naložíme 3. díl těsta.

3. Pak vykrajujeme tvořítkem tvary - potřeme je před pečením ještě nahoře vejcem a zdobíme kouskem vlašského ořechu.

4. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu necháme ještě nakynout. Pečeme 12 až 15 minut na 180 až 200 stupňů.

autor: Marcela Antošová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.