Recepty Apetýtu20. března  2017 v 11:00  

Krupicová kaše na slano

Krupicová kaše na slano není úplně obvyklá - Foto: Fotobanka Pixabay

Krupicová kaše na slano není úplně obvykláFoto: Fotobanka Pixabay

Krupicová kaše se v této verzi vaří se v rodině Růženy Gajdové z Brna odnepaměti. Připravovala ji už její maminka i babička, která pochází z okolí Slavkova u Brna. Šlo o venkovské jídlo, které se prý vozilo na pole pracujícím lidem. Někteří k tomu přikusovali chléb, kaše se hojně mastila sádlem. Každý si ji může vylepšit dle vlastní fantazie, paní Gajdová při přípravě upotřebí i to, co v lednici zrovna najde: krájenou uzeninu, jarní cibulku, nebo třeba žampiony.

Budete potřebovat: 

hrubá pšeničná krupice
cibule
tuk (nejlépe domácí sádlo)
voda
sůl, pepř 

POŠLETE SVŮJ RECEPT
 
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup: 

1. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, zalijeme vodou a přivedeme k varu.  

2. Vsypeme hrubou krupici (množství podle toho, jak chceme mít hustou kaši).  

3. Dobře promícháme, osolíme a vaříme, dokud krupice nezměkne.  

4. V kaši můžeme na závěr srazit vejce.  

5. Pro vylepšení můžeme na počátku k cibuli přidat třeba uzeninu, nebo žampiony, oblíbenou zeleninu, apod. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-sobota 09:00  |  Délka pořadu: 165 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 23. května  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Telecí kotlety v obálce

    Recept na specialitu starý více než 40 let jsme dostali od Marie Kuřimské z Uherského Ostrohu. Celý život pracovala ve stravování, posledních deset let jako vedoucí školní jídelny Střední školy průmyslové, hotelové...

     
  • 22. května  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Reveňový koláč se sněhem

    Manželé Helena a Milan Lučanovi z Přerova poslali do našeho studia spoustu zajímavých receptů. Hned v několika hraje hlavní roli právě rebarbora. Nezapomeňte ji letos včas sklidit, moučníky z ní připravené nemají c...

     
  • 19. května  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Salát z fazolových lusků a polníčku ke grilovaným masům

    Tento salát vytvořily Lucie Smažáková a Aneta Vyhnánková jako přílohu ke grilovanému LuAnu, který znáte z pondělního receptu. Určitě ale bude chutnat i jako příloha k dalším grilovaným dobrotám.

     
Jihomoravský kraj
  Od 23.5.2017 18:15 do 20:20; v ulici Rybnická v obci Brno; nehoda; havarované vozidlo; OA x cyklista, se zraněním
  Od 23.5.2017 17:15 do 20:20; v ulici Minská v obci Brno; nehoda autobusu; 3 havarovaná vozidla; překážka na vozovce, průjezd se zvýšenou opatrností; OA a TRAM, bez zranění
  ulice Špitálka, Brno-střed, Brno, uzavřeno, práce na údržbě mostu, Od 22.05.2017 11:16 Do 25.05.2017 11:16

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace