Recepty Apetýtu20. března  2017 v 11:00  

Krupicová kaše na slano

Krupicová kaše na slano není úplně obvyklá - Foto: Fotobanka Pixabay

Krupicová kaše na slano není úplně obvykláFoto: Fotobanka Pixabay

Krupicová kaše se v této verzi vaří se v rodině Růženy Gajdové z Brna odnepaměti. Připravovala ji už její maminka i babička, která pochází z okolí Slavkova u Brna. Šlo o venkovské jídlo, které se prý vozilo na pole pracujícím lidem. Někteří k tomu přikusovali chléb, kaše se hojně mastila sádlem. Každý si ji může vylepšit dle vlastní fantazie, paní Gajdová při přípravě upotřebí i to, co v lednici zrovna najde: krájenou uzeninu, jarní cibulku, nebo třeba žampiony.

Budete potřebovat: 

hrubá pšeničná krupice
cibule
tuk (nejlépe domácí sádlo)
voda
sůl, pepř 

POŠLETE SVŮJ RECEPT
 
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup: 

1. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, zalijeme vodou a přivedeme k varu.  

2. Vsypeme hrubou krupici (množství podle toho, jak chceme mít hustou kaši).  

3. Dobře promícháme, osolíme a vaříme, dokud krupice nezměkne.  

4. V kaši můžeme na závěr srazit vejce.  

5. Pro vylepšení můžeme na počátku k cibuli přidat třeba uzeninu, nebo žampiony, oblíbenou zeleninu, apod. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-sobota 09:00  |  Délka pořadu: 165 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 29. března  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Zvěřina se šípkovou omáčkou

    Petr Kronika na tento zvláštní recept narazil při hledání podkladů pro jídelní lístek n v “Kuchařské knize, sbírce vyzkoušených jídelních receptů” z roku 1910. Původně totiž používá maso z vydry. Pokud ale vydří kýtu...

     
  • 28. března  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Pohankové karbanátky s goudou

    V dnešní době se na naše stoly vrací díky zájmu o zdravou výživu základní potravina našich předků: pohanka, která se ještě na začátku 20. století běžně používala v kuchyních. Pohanka je nutričně velmi hodnotná, naprosto...

     
  • 27. března  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Kuře na těstovinách s jablky a mandlemi (oblíbené jídlo Vlasty Buriana)

    Vlasta Burian byl velký milovník dobrého jídla. Možná pro svoji vášeň k jídlu (zvláště těstoviny miloval) si v době své největší slávy najal jako svého soukromého kuchaře naši tehdejší největší gastronomickou hvězdu,...

     
Jihomoravský kraj
  silnice I/42 (ulice Porgesova), Brno-Královo Pole, Brno, stavební práce, zúžená vozovka na jeden jízdní pruh, Od 01.04.2017 09:00 Do 10.04.2017 23:59, Dopravní omezení na silnici I/42 Brno - Velký městský ...
  silnice I/42 (ulice Hladíkova), Brno-Černovice, Brno, stavební práce, práce ve středním dělícím pásu, Od 03.04.2017 06:00 Do 06.04.2017 22:00, uzavírka z důvodu provádění prací na akci „I/42 Brno, ul. ...
  silnice I/42 (ulice Gajdošova), Brno-Židenice, pravý jízdní pruh uzavřen, Od 31.03.2017 10:00 Do 31.03.2017 14:00, pravý jízdní pruh, pravý jízdní pás, zřízení pracovního místa pro navezení stavebního ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace