Recepty Apetýtu20. března  2017 v 11:00  

Krupicová kaše na slano

Krupicová kaše na slano není úplně obvyklá - Foto: Fotobanka Pixabay

Krupicová kaše na slano není úplně obvykláFoto: Fotobanka Pixabay

Krupicová kaše se v této verzi vaří se v rodině Růženy Gajdové z Brna odnepaměti. Připravovala ji už její maminka i babička, která pochází z okolí Slavkova u Brna. Šlo o venkovské jídlo, které se prý vozilo na pole pracujícím lidem. Někteří k tomu přikusovali chléb, kaše se hojně mastila sádlem. Každý si ji může vylepšit dle vlastní fantazie, paní Gajdová při přípravě upotřebí i to, co v lednici zrovna najde: krájenou uzeninu, jarní cibulku, nebo třeba žampiony.

Budete potřebovat: 

hrubá pšeničná krupice
cibule
tuk (nejlépe domácí sádlo)
voda
sůl, pepř 

POŠLETE SVŮJ RECEPT
 
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup: 

1. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, zalijeme vodou a přivedeme k varu.  

2. Vsypeme hrubou krupici (množství podle toho, jak chceme mít hustou kaši).  

3. Dobře promícháme, osolíme a vaříme, dokud krupice nezměkne.  

4. V kaši můžeme na závěr srazit vejce.  

5. Pro vylepšení můžeme na počátku k cibuli přidat třeba uzeninu, nebo žampiony, oblíbenou zeleninu, apod. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-pátek 10:04  |  Délka pořadu: 90 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 13. prosince  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Jablečné pusinky

    Drobné cukroví, které není nijak náročné na suroviny, ale určitě si jej zamilujete. Recept pochází z Jablečné kuchařky, která vyšla při příležitosti jednoho ročníku Slavností jablíček. Recepty do této kuchařky připravila...

     
  • 12. prosince  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Hovězí maso s omáčkou ze sušeného ovoce

    Pokud si zrovna nepotrpíte na sladké, zato rádi experimentujete s přípravou masa, máme dnes recept právě pro vás. O netradiční chuť hovězího masa se postará kombinace kořenové zeleniny a sušeného ovoce.

     
  • 11. prosince  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Babiččiny perníčky- ihned měkké

    Kdo by nemiloval zdobené medové perníčky. Ale co dělat, když jste nestihli napéct včas, aby stihly do Vánoc změknout? Stejné situaci před lety čelila Ludmila Muszelová ze Znojma. A tehdy jí její babička prozradila tento...

     
Jihomoravský kraj
  D1, mezi km 190.7 a 191, ve směru Bohumín – PL, práce na silnici, neprůjezdný pravý jízdní pruh, Od 13.12.2017 19:35 Do 14.12.2017 01:00, údržba a opravy vozovek AB, zdroj: ŘSD
  ulice Francouzská, Brno-sever, uzavřeno, stavební práce, Od 04.12.2017 00:00 Do 30.06.2018 23:59, ulice Francouzská z důvodu opravy komunikace v termínu od 4.12.2017 do 18.12.2017 - celá ulice Francouzská, ...
  ulice Dvorského, Brno-střed, Brno, uzavřeno, práce na silnici, Od 04.12.2017 00:00 Do 15.12.2017 23:59, Dvorského v Brně v úseku mezi ulicemi Polní a Opavská a mezi ulicemi Opavská a Vsetínská a částečná ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace