Recepty Apetýtu20. března  2017 v 11:00  

Krupicová kaše na slano

Krupicová kaše na slano není úplně obvyklá - Foto: Fotobanka Pixabay

Krupicová kaše na slano není úplně obvykláFoto: Fotobanka Pixabay

Krupicová kaše se v této verzi vaří se v rodině Růženy Gajdové z Brna odnepaměti. Připravovala ji už její maminka i babička, která pochází z okolí Slavkova u Brna. Šlo o venkovské jídlo, které se prý vozilo na pole pracujícím lidem. Někteří k tomu přikusovali chléb, kaše se hojně mastila sádlem. Každý si ji může vylepšit dle vlastní fantazie, paní Gajdová při přípravě upotřebí i to, co v lednici zrovna najde: krájenou uzeninu, jarní cibulku, nebo třeba žampiony.

Budete potřebovat: 

hrubá pšeničná krupice
cibule
tuk (nejlépe domácí sádlo)
voda
sůl, pepř 

POŠLETE SVŮJ RECEPT
 
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup: 

1. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, zalijeme vodou a přivedeme k varu.  

2. Vsypeme hrubou krupici (množství podle toho, jak chceme mít hustou kaši).  

3. Dobře promícháme, osolíme a vaříme, dokud krupice nezměkne.  

4. V kaši můžeme na závěr srazit vejce.  

5. Pro vylepšení můžeme na počátku k cibuli přidat třeba uzeninu, nebo žampiony, oblíbenou zeleninu, apod. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-sobota 09:00  |  Délka pořadu: 165 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 23. června  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Třešňová bublanina

    Někdo si do ní rád přidá sladké třešně, jiný raději ostřejší višně. Bez ohledu na druh ovoce je ale bublanina naprosto famózní lední lahůdkou. Už jste ji letos upekli?

     
  • 22. června  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Kuře – mrkvička

    Recept od naší posluchačky Mileny Štěpánkové z Brna není nijak složitý a za hodinu je na stole. A hlavně s minimem špinavého nádobí.

     
  • 21. června  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Muffiny s revení a citrónovou polevou

    Recept od Heleny a Milana Lučanových z Přerova na osvěžující moučník. Rozpis vystačí na dvanáct kusů.

     
Jihomoravský kraj
  silnice I/43 (ulice Hradecká), Brno-Řečkovice a Mokrá Hora, v katastru obce Brno, práce na údržbě mostu, zúžená vozovka na jeden jízdní pruh, Od 24.06.2017 00:00 Do 25.06.2017 23:59, Částečná uzavírka ...
  ulice Minská, ulice Horova, Brno-Žabovřesky, Brno, uzavřeno, Od 23.06.2017 16:00 Do 24.06.2017 05:00, Z důvodu konání kulturně společenské akce „Veselé prázdniny“, je povolena úplná uzavírka místní komunikace ...
  ulice Gallašova, ulice Grmelova, Brno-střed, Brno, uzavřeno, práce na inženýrských sítích, Od 01.06.2017 00:00 Do 30.11.2017 23:59, Úplná uzavírka ul. Gallašova, úsek od ul. Vídeňská po ul. Renneská a ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace