Recepty Apetýtu20. března  2017 v 11:00  

Krupicová kaše na slano

Krupicová kaše na slano není úplně obvyklá - Foto: Fotobanka Pixabay

Krupicová kaše na slano není úplně obvykláFoto: Fotobanka Pixabay

Krupicová kaše se v této verzi vaří se v rodině Růženy Gajdové z Brna odnepaměti. Připravovala ji už její maminka i babička, která pochází z okolí Slavkova u Brna. Šlo o venkovské jídlo, které se prý vozilo na pole pracujícím lidem. Někteří k tomu přikusovali chléb, kaše se hojně mastila sádlem. Každý si ji může vylepšit dle vlastní fantazie, paní Gajdová při přípravě upotřebí i to, co v lednici zrovna najde: krájenou uzeninu, jarní cibulku, nebo třeba žampiony.

Budete potřebovat: 

hrubá pšeničná krupice
cibule
tuk (nejlépe domácí sádlo)
voda
sůl, pepř 

POŠLETE SVŮJ RECEPT
 
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup: 

1. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, zalijeme vodou a přivedeme k varu.  

2. Vsypeme hrubou krupici (množství podle toho, jak chceme mít hustou kaši).  

3. Dobře promícháme, osolíme a vaříme, dokud krupice nezměkne.  

4. V kaši můžeme na závěr srazit vejce.  

5. Pro vylepšení můžeme na počátku k cibuli přidat třeba uzeninu, nebo žampiony, oblíbenou zeleninu, apod. 

Vaříme s rozhlasem

Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-sobota 09:00  |  Délka pořadu: 165 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 18. října  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Moravský vrabec s knedlíkem a se zelím

    Jedno z nejklasičtějších jídel napříč regiony, i když název ho zařazuje přímo na Moravu. Vepřové kousky často kromě knedlíků a zelí doprovází například špenát. Tento konkrétní recept je od Aleny Vojáčkové.

     
  • 17. října  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Lejanec

    Tento recept většinou najdete v kuchařkách pod názvem ovocný táč, nebo jednoduše koláč s drobenkou. Zásadní rozdíl je ale v tom, že těsto, ač je kynuté, se nerozvaluje na plech, ale musí být řídké. Receptů na podobné...

     
  • 16. října  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Krajance

    Tyto slané buchty jsou jednoduché a poměrně laciné. Dříve se hodně pekly hlavně proto, že jsou vydatné a dlouho vydrží. Hodilo se to, když bylo třeba trávit celé dny na poli a v pravý čas mít po ruce něco k snědku....

     
Jihomoravský kraj
  Od 18.10.2017 18:40 do 20:40; v ulici Hněvkovského v obci Brno; nehoda; 2 havarovaná vozidla; 2x OA bez zranění.
  silnice I/42, Brno, tunel uzavřen, práce na silnici, Od 20.10.2017 21:00 Do 22.10.2017 21:00, Královopolský tunel a galerie - částečná a úplná uzavírka z důvodu plánované údržby a čištění. Noční uzavírka ...
  silnice I/42 (ulice Královopolský tunel), Brno-Žabovřesky, stavební práce, provoz převeden do protisměru, Od 19.10.2017 06:00 Do 20.10.2017 05:00, Královopolský tunel a galerie - částečná a úplná uzavírka ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace