Krůtí omeleta se špenátem a bezlepkové Ovocné řezy
Krůtí omeleta se špenátem
(recept zazněl v Apetýtu 1. května 2006)
360 g masa z pečené nebo restované krůty, 200 g strouhaného sýra, 8 vajec, 8 lžic oleje, 100 g špenátových listů, sůl
Dvě rozšlehaná vejce osolíme, rozlijeme na rozpálenou pánev s trochou tuku, přidáme ¼ krůtího masa a stejný díl sýra. Lehce zapečeme a poklademe listy špenátu.
Omeletu přeložíme na půl a ještě chvíli dopečeme. Takto připravíme i tři další omelety. Podáváme s bramborem, zeleninovým salátem nebo pečivem.
Ovocné řezy (bezlepkové)
6 vajec, 100 g másla, 150 g moučkového cukru, 70 g hladké sójové mouky, 80 g Solamylu, 1/4 balíčku kypřicího prášku, 600 g čerstvého nebo kompotovaného ovoce, tuk na vymaštění pekáče
Změklé máslo a polovinu dávky cukru rozetřeme, postupně přidáme žloutky a utřeme do pěny. Do tuhého sněhu z bílků zašleháme nadvakrát cukr a ušleháme znovu ušleháme. Spojíme s žloutkovou pěnou a lehce vmícháme prosátou sójovou mouku, Solamyl a kypřicí prášek. Těsto nalijeme na hodně vymaštěný pekáč, povrch uhladíme, poklademe očištěným, případně pokrájeným nebo odpeckovaným ovocem (nebo odkapaným kompotovaným ovocem) a upečeme ve středně vyhřáté troubě.
Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.
Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.