Kuře á la Dočolomanský
Příští rok tomu bude 10 let, kdy nás navždy opustil známý slovenský herec Michal Dočolomanský. Připomenout si ho můžeme nejen desítkami filmů, ale dokonce i přinejmenším jedním kuchařským počinem. Recept nám poslala Jarmila Jakšíková z Podolí u Uherského Hradiště. Když před lety viděla v jednom televizním pořadu, jak herec tuto dobrotu připravoval, zapsala si recept a podle něj také vaří. Všem totiž moc chutná.
Budete potřebovat:
1 celé kuře
125 g másla (můžeme použít i husí, nebo kachní sádlo)
2 rohlíky
2 vejce
100 g nasekaných mandlí
Postup:
1. Kuře vykostíme a plát masa posolíme.
2. Žloutky oddělíme od bílků a ušleháme tuhý bílkový sníh.
3. Máslo rozpustíme, přidáme k němu žloutky, na kostky nakrájené rohlíky, nasekané mandle a sníh.
4. Rozprostřeme na kuřecí plát, zabalíme do alobalu, který jsme potřeli máslem, a mírně podlijeme.
5. Pečeme asi 1 hodinu na 200 stupňů.
6. Poté rozbalíme a ještě chvíli opékáme.
7. Podáváme s bramborem.
8. Výborně ale chutná i zastudena, takže plátky masa tak můžete ozdobit třeba i obloženou mísu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka