Kuře v papilotě, Slaninový koláč, Kuřecí salát s jahodami, Jahodová bowle a Mleté řízky s náplní

Kuře v papilotě (Mexiko)
(recept zazněl v Apetýtu plus v sobotu 1. července 2006)
1 a 1/2 kuřete, 1 citrón, 2 pomeranče, 3 stroužky česneku, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžíce dobromysli, 2 zrnka nového koření, sůl, máslo, 3 pálivé papriky

Kuře očistíme, připravíme 6 porcí a naložíme je do marinády. Na marinádu smícháme šťávu z citrónu a pomerančů, přidáme drcený česnek, kmín, dobromysl, tlučené nové koření, sůl a důkladně promícháme. Necháme 3 hodiny marinovat. Mezitím si připravíme dostatečně velké kusy alobalu, potřeme je máslem, dáme na ně porce kuřete, zalijeme marinádou, přidáme plátek pálivé papriky, dobře uzavřeme a opečeme na grilu. Podáváme v alobalu s bílým pečivem.

Slaninový koláč
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia 13. června 2006)
Těsto: 300 g hladké mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 4 vejce, 2 - 4 lžíce šlehačky, sůl, pepř, kmín
Náplň: 150 g másla, 5 vajec, 1 cibule, 4 lžíce šlehačky, 200 g uzeného bůčku, 100 g anglické slaniny, kmín, sůl


Příprava náplně: máslo utřeme s vejci, osolíme, přidáme kmín, nadrobno pokrájenou cibuli, šlehačku, na drobné kostičky pokrájenou slaninu a bůček, vše zamícháme a rozetřeme na koláč
Příprava těsta: v míse promícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme vejce, sůl, koření a podle potřeby šlehačku a zaděláme těsto, které rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, potřeme náplní a upečeme ve středně vyhřáté troubě (45 - 50 min.). Asi deset minut před dopečením můžeme ještě posypat strouhaným sýrem.

Kuřecí salát s jahodami (pro 4 osoby)
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia 27. června 2006)


3 kuřecí řízky, 140 g jahod, 2 avokáda, kadeřavý salát, 100 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička cukru, 2 lžíce mandlových lupínků, sůl, pepř, olej

Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky, opepříme, osolíme a opečeme v rozpáleném oleji. Opečené maso dáme na ubrousek a necháme z něho okapat tuk. Omyté jahody rozpůlíme, citrónovou šťávu smícháme s cukrem, nalijeme na jahody a necháme odležet. Smetanu ušleháme do polotuha, vmícháme kečup a zakysanou smetanu, osolíme, opepříme. Přidáme oloupané, na plátky nakrájené avokádo, jahody a opečené maso, zamícháme. Směs rozložíme na talíře se salátem a ozdobíme mandlovými lupínky.

Jahodová bowle
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia 27. června 2006)


1 kg jahod (1/2 kg jahod a 1/2 kg malin), 2 lžíce cukru, 250 ml campari, 1 citrón, pomeranč, 1 láhev hodně vychlazeného bílého vína, 1 láhev hodně vychlazeného sektu, několik lístků čerstvé meduňky

Omyté ovoce dáme do velké skleněné nádoby na bowli, velké plody jahod můžeme rozpůlit. Přidáme cukr, campari a zamícháme. Směs necháme asi čtyři hodiny stát. Pak nakrájíme na plátky citrón a pomeranč a přidáme k jahodám (jahodám a malinám). Zalijeme vychlazeným vínem a sektem, zamícháme, ozdobíme meduňkou a ihned podáváme.

Mleté řízky s náplní
(recept zazněl v Apetýtu 3. července 2006)


500 g polotovaru na drůbeží sekanou, mouka na obalení, tuk na smažení
Náplň: 20 g másla, 100 g žampiónů, 2 vejce, sůl


Rozmrazený polotovar na drůbeží sekanou rozdělíme na pomoučeném prkénku na čtyři díly. Rukou roztlačíme placičky. Připravíme náplň. Na másle osmažíme očištěné, velmi tence nakrájené žampióny, osolíme je, aby trochu pustily šťávu a teprve po krátkém podušení je doplňujeme rozmíchanými vejci. Za stálého míchání necháme ztuhnout. Na připravené placičky rozdělíme náplň a dobře uzavřeme - a opět upravíme pěkný kulatý tvar. Po obou stranách opékáme na pánvi s rozehřátým tukem. Ihned podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

Recept Apetýtu

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz