Kuřecí prsa po lombardsku, Polévka fazolová florentská a Celerový salát s kuřecím masem

Kuřecí prsa po lombardsku
(recept zazněl v Apetýtu plus v sobotu 24. června 2006)
400 g kuřecích prsíček, 60 g másla, 30 g cibule, sůl, mletý pepř, 1 lžíce sekané petrželové natě, drůbeží vývar, 200 g zeleného hrášku, 100 g kuřecích jater, 2 žloutky, šťáva z poloviny citrónu

Kuřecí prsa omyjeme, odstraníme kůži a necháme okapat. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, vložíme osolená a opepřená kuřecí prsa a ze všech stran je opečeme. Přidáme sekanou petrželovou nať, podlijeme trochou vývaru a pod poklicí dusíme na mírném ohni asi 10 minut. Přidáme zelený hrášek a dusíme ještě 10 minut. Nakonec přidáme nakrájená játra a krátce podusíme. Odstavíme z ohně, necháme trochu prochladnout, přimícháme žloutky rozšlehané s citrónovou šťávou, zahřejeme a podáváme.

Polévka fazolová florentská
(recept zazněl v Apetýtu 26. června 2006)
4 lžíce oleje, 200 g zelených fazolových lusků, 100 g červeného zelí, 60 g cibule, 1 pórek, 1 stonek celeru, 1 stroužek česneku, trochu tymiánu a majoránky, 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 l masového vývaru, osmažená žemle, sůl a mletý pepř

V hrnci zahřejeme olej, přidáme očištěnou, drobně nakrájenou zeleninu s kořením a podusíme. Pak přidáme rajčatový protlak zředěný trochou vývaru, směs osolíme, opepříme, přilijeme vývar a vaříme tak dlouho, až je zelenina měkká. Polévku podáváme s osmaženou žemlí.

Celerový salát s kuřecím masem
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia 11. července 2006)


200 g celeru, 300 g pečeného kuřecího masa, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce kečupu, 200 ml bílého smetanového jogurtu, 200 g rajčat, 1 sterilovaná okurka, sůl, pepř, sekaná čerstvá pažitka, sojová a worcesterská omáčka

Oloupaný a omytý celer jemně nastrouháme, vložíme do mísy a pokapeme citrónovou šťávou. Pak k němu přidáme na kostičky nakrájené pečené kuřecí maso a drobně nasekanou sterilovanou okurku a rajčata. Jogurt rozšleháme s kečupem, okořeníme pepřem, jemně nasekanou pažitkou, několika kapkami worcesterské a sojové omáčky a osolíme. Zálivku nalijeme na salát, promícháme a necháme odležet.

Salát může být bez přílohy, ale určitě nic nepokazíte, když si k němu dáte opečený chléb nebo celozrnné pečivo.

Recept Apetýtu

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.