Kuřecí roláda
Opravdová specialita cvrčovického učiliště. Začínající kuchaři se na ni učí vykosťovat kuře, připravit nádivku a pak roládu zkompletovat, aby ji zákazník mohl jen upéct. O tuto roládu je ve škole velký zájem, její příprava se zdá velice náročná, ale téměř všichni žáci ji na konci studia dokáží samostatně připravit. Takže se nebojte - určitě ji zvládnete i vy. Doporučujeme ji jako slavnostní velikonoční chod.
Budete potřebovat:
1 kuře (o váze cca 1350-1500 g)
1 větší cibule
½ plechovky sterilovaného hrášku
1 malá plechovka sterilovaných žampionů
40 g šunkového salámu
1 kapie
4 vejce
sůl, pepř
40 g anglické slaniny
Celý týden vaříme s Odborným učilištěm Cvrčovice, kde vychovávají i budoucí cukráře a kuchaře. Důraz přitom kladou právě na tradiční pokrmy a nejen o recepty na jejich přípravu se s vámi celý týden dělí v Apetýtu. Jsou jako dělané třeba i pro sváteční velikonoční tabuli.
Postup:
1. Kuře vykostíme tak, že ho rozřízneme na hřbetu, odřízneme od kostry, konce křídel odsekneme, stehna a křídla vykostíme a rozřízneme tak, aby vznikl plát masa.
2. Na prsou, kde je nejvíce masa, si pomůžeme nožem a prsa řezem rozložíme do stran rolády.
3. Plát masa osolíme, naklepeme, poklademe plátky anglické slaniny a potřeme následující směsí: cibulku osmahneme dorůžova, přidáme salám, hrášek, nasekané žampiony, nadrobno nasekanou kapii a rozkvedlaná, osolená a opepřená vejce.
4. Mícháme do polotuha.
5. Roládu pevně svineme, omotáme nití, posypeme grilovacím kořením nebo kořením na kuře a pečeme na másle.
6. Podáváme s bramborem, nebo rýží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.