Kvásková pizza
Jestli si doma schováváte kvásek, můžete ho krom chleba využít i na tuto výbornou pizzu. Recept vyzkoušela a doporučuje naše redaktorka Zuzka Plíšková. Rozpis surovin vystačí na čtyři pizzy.
Budete potřebovat:
rozkvas:
2-3 lžíce kvásku
200 g vody
150 g chlebové mouky
těsto:
rozkvas
450 g vody
600 g chlebové mouky
20-35 g soli
Postup:
1. Smícháme suroviny na rozkvas a necháme zakryté při pokojové teplotě přes noc kvasit.
2. Poté přidáme 400 g mouky, vodu, promícháme a necháme 30 minut odpočívat.
3. Poté těsto začneme hnětat a postupně přidáváme zbylou mouku (nemusíme využít všechnu) a sůl a zpracováváme, dokud nevznikne hladké pružné těsto.
4. Necháme odpočívat 30 minut. Rozdělíme na 4 bochánky a necháme odpočívat dalších 15 minut.
5. Potřeme zlehka olejem, vložíme do sáčku a necháme v lednici alespoň 1 den.
6. Nejméně hodinu před přípravou pizzy z lednice vytáhneme a na pomoučené ploše ručně vytvarujeme placku.
7. Troubu rozehřejeme alespoň na 250 stupňů (nebo na co nejvyšší možnou teplotu).
8. Těsto ozdobíme ochucenou rajčatovou omáčkou, zeleninou, šunkou a sýrem, okraje potřeme olivovým olejem s kořením.
9. Pečeme na plechu nebo pizza kameni zhruba 15 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka