Kvasnicová kolečka
Rychlý, levný a chutný recept od Marie Suchánkové z Bojkovic. Recept je z kláštera v Kokorách a je starý asi 70 let.
Budete potřebovat:
250 g másla, nebo tuku na pečení
250 g hladké mouky
¾ kostky droždí
mléko
2 lžíce zakysané smetany
POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.
Postup:
1. Rozdrobené droždí necháme nejprve vykynout ve vlažném mléce a pak použijeme jen vykynuté kvasnice bez zbytku mléka („škraloup“).
2. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které dle potřeby podsypáváme polohrubou moukou.
3. Rozválíme na placku o tloušťce asi 1,5 cm.
4. Vykrajujeme kolečka, která pečeme 10 minut při 170 stupních dozlatova.
5. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.