Kvasnicová kolečka

Rychlý, levný a chutný recept od Marie Suchánkové z Bojkovic. Recept je z kláštera v Kokorách a je starý asi 70 let.

Budete potřebovat:

250 g másla, nebo tuku na pečení
250 g hladké mouky
¾ kostky droždí
mléko
2 lžíce zakysané smetany


POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup:

1. Rozdrobené droždí necháme nejprve vykynout ve vlažném mléce a pak použijeme jen vykynuté kvasnice bez zbytku mléka („škraloup“).

2. Přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto, které dle potřeby podsypáváme polohrubou moukou.

3. Rozválíme na placku o tloušťce asi 1,5 cm.

4. Vykrajujeme kolečka, která pečeme 10 minut při 170 stupních dozlatova.

5. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.