Květák á la slepice na paprice
Recept dostala Anežka Chlupová ze Suchého u Boskovic na besedě se spolupracovnicemi. Vařila podle něj už maminka jedné z nich. Je vyzkoušený a v celé rodině paní Chlupové oblíbený.
Budete potřebovat:
1 květák
1 - 2 cibule
máslo
mletá sladká paprika (dle potřeby a chuti i pálivá)
sůl, pepř
trochu cukra
trochu octa
hladká mouka
smetana, nebo mléko
POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.
Postup:
1. Máslo rozpustíme v hrnci, zasypeme nakrájenou cibulí a osmahneme.
2. Přidáme květák rozdělený na růžičky, zaprášíme papriku, krátce restujeme a podlijeme vodou.
3. Ochutíme solí, pepřem a cukrem a dusíme, dokud květák nezměkne.
4. Poté zalijeme „zátřepkou“ ze smetany/mléka a hladké mouky a povaříme.
5. Přidáme trochu octa a dochutíme.
6. Podáváme s bramborem (můžeme vařit v jednom hrnci i s květákem).
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.