Květák zapečený v kari omáčce
Vyzkoušejte si tento recept, který ocení nejen vegetariáni.
Budeme potřebovat
1 květák
60 g másla
60 g hladké mouky
půl litru mléka
lžíce hořčice
1 pokrájená cibule
100 g slaniny
100 g strouhaného tučnějšího sýra
kari koření a sůl
Postup:
1. Květák rozdělíme na růžičky a v osolené vodě povaříme, ale jen do poloměkka. Zcedíme a necháme povychladnout.
2. Pokrájenou slaninu opražíme na pánvi dokřupava, na vypečeném tuku opražíme nadrobno nakrájenou cibulku.
3. Troubu předehřejeme na 190 stupňů.
4. V kastrůlku z mouky a másla připravíme jíšku. Přidáme hořčici a na mírném plamenu krátce zapražíme. Zvýšíme teplotu a za stálého míchání přidáme mléko. Zahříváme několik minut, dokud nevznikne hladká omáčka.
5. Přidáme sůl, kari a zhruba tři čtvrtiny strouhaného sýra a mícháme, dokud se sýr nerozpustí.
6. Do lehce vymazané zapékací mísy poklademe růžičky květáku, promícháme s cibulkou a slaninou a zalijeme sýrovou omáčkou. Posypeme zbylým strouhaným sýrem.
7. Pečeme dozlatova zhruba 35 až 40 minut. Podáváme s vařeným bramborem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.