Kynutí šneci s ořechy

Recept nabídla posluchačům Apetýtu Marcela Antošová ve středu 23. ledna.

Potřebujeme:
25 dkg polohrubé mouky, sušené droždí na uvedenou váhu mouky, 2 lžíce cukru moučky, 1/4 lžička soli, 2 žloutky, 5 dkg másla, 1 lžíce sádla, 120 ml mléka, 1 vejce na potření a podle chuti vlašské ořechy, skořici a cukr krupice

Postup:
Do mouky promícháme droždí, přidáme ostatní sypké suroviny, rozpuštěné máslo, ve kterém rozmícháme žloutky, vlažné mléko a dobře zpracujeme. Nakonec připracujeme rozpuštěné sádlo, přikryjeme a na teplém místě necháme dobře vykynout.

Vykynuté těsto rozválíme na výšku asi 1 cm. Velikost rozváleného těsta bude asi 30 x 35 cm. Těsto hodně potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme podle chuti skořicí, mletými vlašskými ořechy a krupicovým cukrem. Zavineme, nakrájíme na špalíčky vysoké 3 cm a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Necháme asi půl hodiny dokynout . Dokynuté potřeme vejcem a dáme péct do předehřáté trouby na 190°C asi 8 minut pečeme na středním roštu a 7 minut na vyšším roštu (ale každá trouba peče jinak, tak časy berte jako orientační). Hotové šneky pocukrujeme.

autor: Marcela Antošová