Lejanec
Tento recept většinou najdete v kuchařkách pod názvem ovocný táč, nebo jednoduše koláč s drobenkou. Zásadní rozdíl je ale v tom, že těsto, ač je kynuté, se nerozvaluje na plech, ale musí být řídké. Receptů na podobné téma je mnoho, my jsme vybrali ten od Jiřiny Pilátové.
Budete potřebovat:
500 ml vlažného mléka
polohrubá mouka dle potřeby
2 vejce
1 kostka droždí (42 g)
1 lžíce cukru
2 lžíce sádla
špetka soli
ovoce dle chuti
drobenka:
75 g cukru
300 g hladké mouky
150 g másla
Postup:
1. Připravíme si kvásek – do vlahého mléka vmícháme trochu cukru a rozdrobíme droždí.
2. Utřeme vejce s cukrem a sádlem, přidáme kvásek a postupně přisypáváme moukou.
3. Vymíchané těsto by mělo zůstat řídké.
4. Zakryjeme a necháme na teplém místě kynout.
5. Promícháme a znovu necháme kynout.
6. Nalijeme na vymaštěný plech, případně rozdělíme na dva.
7. Lžící namáčenou ve vodě rozetřeme na tenkou placku.
8. Ozdobíme ovocem dle chuti a posypeme drobenkou.
9. Upečeme v dobře vyhřáté troubě zhruba při 180 stupních asi 40 minut, nebo dle vlastní trouby.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.