Recepty Apetýtu10. listopadu  2017 v 11:00  

Limonádové řezy

Dobře zvažte volbu příchuti, protože ve výsledku je mírně cítit. - Foto: Jolana Nováková

Dobře zvažte volbu příchuti, protože ve výsledku je mírně cítit.Foto: Jolana Nováková

Jana Marková z Moravské Třebové si vlastní knížku recept vede už skoro padesát let. Mezi prvními tam přibývaly recepty na nejrůznější moučníky, které získala od své tety. Ten na limonádové řezy byl jedním z nich. Výběr příchuti je čistě na vás, nezapomeňte ale, že se ve výsledku otiskne, byť lehce. Takovou citrónovou nebo pomerančovou jistě nic nezkazíte. A určitě by měla být sycená, aby byl moučník ještě nadýchanější podobně jako ty, do kterých se přidává pouhá neochucená sodovka.

Budete potřebovat: 

3 vejce
300 g cukru
8 lžic oleje
1 sycená limonáda (300 ml)
450 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva 

poleva:
80 g másla
200 g cukru
3 lžíce rumu
3 lžíce kakaa 

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

1. Vejce utřeme s cukrem a olejem.  

2. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a limonádu.  

3. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme při 180 stupních asi 30 minut.  

4. Po upečení na ještě teplý moučník rozetřeme polevu, kterou připravíme tak, že máslo utřeme s cukrem, rumem a kakaem. 

Pořad: Apetýt  |  Stanice: Brno
Čas vysílání: pondělí-pátek 10:04  |  Délka pořadu: 90 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 21. listopadu  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Toskánská aquacotta

    Přeložíme-li jméno aquacotta z italštiny, dostaneme výraz vařená voda, což opravdu nezní moc lákavě. Každopádně to není daleko od pravdy - původně se totiž do polévky snadno zužitkovalo to, co bylo zrovna v těchto končinách...

     
  • 20. listopadu  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Skandinávská hrachová polévka

    Tato polévka se třeba ve Švédsku objevuje tradičně na stolech ve čtvrtek, protože bývala takovou přípravou na páteční půst. Ještě dnes to prý dodržují přinejmenším v některých školách a u armády. Po polévce pak následoval...

     
  • 17. listopadu  2017 v 11:00       rubrika: Recepty Apetýtu

    Plněné koblihy

    Netradiční recept na koblihy, které jsou výborné, nejsou mastné a velmi netradičně jsou plněné mákem. Recept poslala posluchačka ze Svatoslavi.

     

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace