Listový dort s povidly

Recept od Marcely Antošové, který zazněl v Apetýtu ve středu 16. května.

Ingredience:
4 plátky listového zmrazeného těsta (450g), 1 bílek, 40 g mandlových lupínků
na náplň: 500 ml smetany, 3 balíčky vanlkového cukru, 2 ztužovače, 250 g švestkových povidel

Postup:
Plátky necháme rozmrazit, vyválíme 4 kola zhruba 26 cm (tenká). Troubu předehřejeme na 225 stupňů. Jedno kolo potřeme bílkem a posypeme mandlovými lupínky. Kola pečeme na plechu, který vyložíme pečícím papírem. Pečeme asi 15 minut, předtím propíchneme vidličkou. Upečená kola necháme vychladnout. Smetanu s vanilkovým cukrem a ztužovačem vyšleháme dopevna.
Na tři kola dáváme: povidla, na ně šlehačku, skládáme na sebe, poslední je nahoře ono kolo s mandlovými lupínky. Pocukrujeme.

autor: Marcela Antošová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.