Losos s křenovou kaší

Celá rodina Bohuslavy Kvetanové z Brna miluje ryby a toto je jeden z oblíbených způsobů jak je připravovat. Kousek rybičky ochutná i jejich úžasný kocourek Šimon, takže také nepřijde zkrátka.

Budete potřebovat:

4 filety z lososa
50 g másla
šťáva z 1 citrónu
600 g růžičkové kapusty
800 g brambor
sůl
250 ml smetany
60 g nastrouhaného křenu
olej na smažení


POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.

Postup:

1. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme doměkka v osolené vodě.

2. Smetanu svaříme s křenem asi na 2/3 množství.

3. Uvařené brambory slijeme a spolu s máslem rozšťoucháme.

4. Zalijeme křenovou smetanou, dle potřeby dosolíme a rozmixujeme na hladkou kaši.

5. Lososa osolíme a pokapeme citrónovou šťávou.

6. Na oleji zprudka opečeme z obou stran.

7. I s výpekem dáme do pekáčku a dopečeme v troubě při 180 stupních (asi 10-15 minut).

8. Kapustu očistíme a v osolené vodě vaříme asi 20 minut.

9. Pečeného lososa podáváme s kaší a kapustou.

10. Jednotlivé porce můžeme dozdobit čerstvými bylinkami.

autor: Zuzana Plíšková