Lupačkové vdolky dělané s láskou od Zdislavy Kuřinové
Recept od naší posluchačky z Blatnice pod Svatým Antonínkem.
Těsto:
1 kostka kvasnic, cukr dle chuti, 250 ml mléka, 600 až 700 g hladké mouky, špetka soli, 5 až 6 žloutků, 20 až 30 ml oleje.
Posypka:
Mletý mák a moučkový cukr (dle chuti).
Posypátko:
100 g másla, 1 balíček vanilkového cukru, 100 g hrubé mouky.
Tvarohová nádivka:
250 g tvarohu, 1 žloutek, cukr dle chuti, 1 vanilkový cukr, citronová kůra.
Postup:
Z kvasnic, cukru a trochy mléka necháme vzejít kvásek. Potom přidáme mouku, sůl, žloutky, olej, cukr a vymísíme vařečkou.
Těsto necháme na teplém místě vykynout a potom rozdělíme na 3 díly. Potřebujeme 3 plechy - 1 díl na jeden plech.
Rozdělíme na jednotlivé vdolky a do nich můžeme položit libovolné ovoce: trnky, meruňky, rybíz, třešně, višně nebo ostružiny. Trnky posypeme mákem a ostatní varianty ovoce posypátkem. Kraje vdolků potřeme tukem.
A ještě jedna varianta - těsto rozdělíme na menší vdolky a ty můžeme plnit tvarohovou nádivkou. Zavineme a roztáhneme na plech. Povrch potřeme marmeládou nebo povidly. Posypeme posypátkem a kraje potřeme vajíčkem.
Pečeme v rozehřáté troubě na 200 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.