Maďarské vepřové kotlety nebo řízky, Vaječné krokety se šunkou a bezlepkové Jednoduché sýrové keksíky
Maďarské vepřové kotlety nebo řízky
(recept zazněl v Apetýtu plus 22.dubna 2006)
4 větší kotlety nebo řízky, 2 lžíce sádla, 1 velká cibule, trochu hladké mouky, 2 - 3 zelené papriky, 2 - 3 větší rajčata, 4 středně velké brambory, rovná lžička papriky, 1 stroužek česneku, sůl
Maso naklepeme, osolíme, po obou stranách slabě poprášíme moukou a na rozpáleném sádle po obou stranách opečeme. Přendáme je do kastrolu a uchováme na teple. Ve zbylém sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku usekaný česnek, zamícháme, aby se paprika zbarvila v tuku. Nesmí zhnědnout. Mírně podlijeme, přidáme opečené kotlety a při mírném podlévaní dusíme do poloměkka. Brambory nakrájíme na menší kostky, papriky odjádřincujeme a nakrájíme na proužky. Oboje přidáme k masu a dusíme společně. Později přidáme oloupaná nakrájená rajčata a necháme jen krátce podusit, aby zůstala v kouscích.
Příloha: noky, hlávkový salát.
Vaječné krokety se šunkou
(recept zazněl v Apetýtu 24.dubna 2006)
1 lžíce másla, 1 lžíce polohrubé mouky, šálek mléka, sůl, 2 vejce, 2 vejce vařená na tvrdo, 100 g šunky nebo vařeného uzeného masa, strouhanka dle potřeby, olej na smažení
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme mlékem a povaříme na hustou kaši. Necháme ji zpola vychladnout, přimícháme žloutky, sůl, petrželku a dobře vymícháme. Naposled přimícháme usekanou šunku, vařená, drobně pokrájená vejce, a je-li třeba, zahustíme vláčnou strouhankou. Utvoříme váleček o průměru 5 cm, trochu jej zploštíme a necháme směs zcela vychladnout. Před smažením nakrájíme dílky asi 3 cm široké, okraje zaoblíme a obalíme v rozšlehaných bílcích a strouhance. Smažíme krátce, protože všechny přísady jsou předvařeny. Hotové krokety necháme okapat na papírových ubrouscích. Podáváme je na listech hlávkového salátu pokapaných osolenou citrónovou šťávou. Podáváme k nim tatarskou omáčku a bílé pečivo.
Obměna: Vynecháme listy salátu a podáváme ke kroketám přírodní rajčatovou omáčku se šlehanou smetanou a toasty.
Jednoduché sýrové keksíky (bezlepkové)
Jeden díl jakékoli bezlepkové mouky, jeden díl tuku (Hera apod.), jeden díl strouhaného tvrdého sýra, sůl, mletá paprika či kmín na posypání
Bezlepkovou mouku, tuk a sýr smícháme do tuhého těsta, které se vyválíme a vykrajujeme jakékoliv tvary. Posypeme solí, paprikou či kmínem. Pečeme na suchém plechu do růžova.
Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.
Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka