Maryščiny ořechové řezy
Helena Meluzínova z Vysočan má recept od své již zesnulé kolegyně z práce. Kdo řezy ochutná, chce recept. Říká jim Maryščiny řezy, protože se autorka jmenovala Maryška. Pečivo vydrží, pečou ho na Vánoce, ale i na různé oslavy.
Budete potřebovat:
150 g hladké mouky
150 g mletého cukru
150 g tuku na pečení
150 g mletých vlašských ořechů
2 žloutky
trochu kakaa
POŠLETE SVŮJ RECEPT
Máte i vy nějaký recept, o který byste se rádi podělili? Staňte se součástí Apetýtu a pošlete nám ho! Recepty můžete posílat na mail apetyt@rozhlas.cz nebo poštou na Český rozhlas Brno - APETÝT, Beethovenova 4, 657 42, Brno. Budeme rádi, když k mailu nebo do dopisu přidáte fotografii uvařeného nebo upečeného jídla.
na dokončení:
rybízová marmeláda
sekané ořechy
4 bílky
100 g jemného krystalového cukru
Postup:
1. Z uvedených surovin vypracujeme těsto.
2. To na vymazaném a vysypaném plechu upečeme, ale ne zcela – jen tak, aby se do něj nebořil prst.
3. Potřeme rybízovou marmeládou a sněhem ušlehaným ze 4 bílků a 100 g jemného krystalového cukru.
4. Posypeme plátky vlašských ořechů.
5. Dosušíme v troubě zhruba při 150 stupních, pak teplotu ještě zmírníme a hlídáme, dokud sníh neztuhne.
6. Ještě teplé krájíme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.