Masopustní anýzové třísky
Recept na třísky ze Želetic u Kyjova, zazněl ve pátek 7. března
Suroviny:
5 vajec, cukr, polohrubá mouka, anýz
Postup:
Zvážíme 5 celých vajec i se skořápkou. Podle toho kolik vejce váží, tolik budeme potřebujeme krystalového cukru. Poté jedno vejce odebereme a opět zvážíme. Podle nové váhy přidáme polohrubou mouku.
Smícháme všechny suroviny a vytvoříme těsto. Necháme alespoň 2 hodiny odpočinout.
Lehce pomastíme plech a tvořícím sáčkem nastříkáme na plech pásky těsta, dlouhé asi 12 cm. Posypeme anýzem a plech vložíme do rozehřáté trouby na 200 stupňů a pečeme asi 7 minut.
Po vyndání plechu seškrábneme pásky nožem a ještě horké je namotáme na kovové trubičky. Necháme vychladnout, sundáme a můžeme konzumovat.
Tento recept pečeme třeba na ostatky nebo na jiné vhodné příležitosti. Dobrou chuť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.