Mazanec
Toto těsto na mazanec používá Lenka Pikartová už sedmnáct let a připravit z něj můžete i vánočku. Původně to byl recept na cvičné těsto, protože byl jednoduchý, ale časem se stal velmi žádaným: pečivo je totiž lehké a vláčné.
Budete potřebovat:
885 g hladké mouky
95 g cukru krupice
75 g oleje
1 kostka droždí
10 g soli
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
80 g rozinek
360 ml vody
rozkvedlané vejce
plátky mandlí
Celý týden vaříme se Střední odbornou školou Dvořákova, Znojmo, kde vzdělávají i budoucí pekařky a pekaře. A právě jejich pekaři se s vámi podělí o osvědčené recepty, a to třeba i v bezlepkových variantách.
Postup:
1. Mouku prosejeme, přidáme ostatní suroviny a vymícháme.
2. Po částečném zamíchání surovin přidáme olej a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
3. Vsypeme rozinky a vše lehce domísíme.
4. Vymísené těsto přetužíme a necháme odpočinout cca 15 minut.
5. Potom ho rozvážíme na tři stejné díly, které vytvarujeme do hladkého bochánku a dáme je na plech s pečícím papírem.
6. Necháme je kynout zhruba 1 až 1,5 hodiny.
7. Po nakynutí bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, nařízneme do tvaru kříže a posypeme plátky mandlí.
8. Pečeme při 180°C asi 25 – 35 minut podle typu trouby.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.