Mazanec od Ludmily Kovaříkové

Recept od naší posluchačky z Buchlovic.

Budete potřebovat:
1 kg hladké mouky
2 vejce
250 g moučkového cukru
1 prášek do pečiva
špetka soli
150 g másla
citronová kůra
vanilkový cukr
2 lžíce rumu
250 ml mléka
80 g droždí
200 g rozinek
100 g mandlových hranolků
špetka muškátového oříšku
badyán

Začneme s přípravou:
1. Do mísy vsypeme mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí.

2. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko, které je husté jako na lívance.

3. Povrch posypeme jemnou vrstvou mouky a necháme na teplém místě vzejít.

4. Poté přidáme všechny ostatní suroviny, dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.

5. Nakonec vmícháme rozinky, mandle, muškátový oříšek a badyán.

6. Těsto necháme 10 minut odpočinout.

7. Pak z něho vytvoříme dva velké mazance nebo menší bochánky, které dáme na plech a na teplém místě necháme 20 minut nakynout.

8. Pečeme 30 až 40 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.

9. Ještě horké upečené mazance potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.