Medové jidáše

Vyzkoušejte recept od Gabriely Noskové z Hlíny.

Budete potřebovat:

500 g polohrubé mouky
špetka soli
250 ml mléka
2 lžíce cukru
2 žloutky
100 g másla
100 g tekutého medu
40 g droždí
1 vejce na potření

Postup:

1. Do vlažného mléka dáme cukr a rozdrobíme droždí.

2. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.

3. V míse utřeme máslo s medem a žloutky.

4. Přidáme mouku se solí a kvásek.

5. Vařečkou vypracujeme vláčné nelepivé těsto.

6. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout.

7. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku 1 cm a vykrájíme kolečka.

8. Skládáme je na papírem vyložený plech.

9. Kolečka potřeme rozšlehaným vejcem a každé propícháme vidličkou.

10. Necháme ještě dokynout 15–20 minut a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.

11. Upečeme dozlatova, podáváme s miskou medu

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.