Medové jidáše
Vyzkoušejte recept od Gabriely Noskové z Hlíny.
Budete potřebovat:
500 g polohrubé mouky
špetka soli
250 ml mléka
2 lžíce cukru
2 žloutky
100 g másla
100 g tekutého medu
40 g droždí
1 vejce na potření
Postup:
1. Do vlažného mléka dáme cukr a rozdrobíme droždí.
2. Na teplém místě necháme vzejít kvásek.
3. V míse utřeme máslo s medem a žloutky.
4. Přidáme mouku se solí a kvásek.
5. Vařečkou vypracujeme vláčné nelepivé těsto.
6. Přikryjeme utěrkou a necháme nakynout.
7. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále na tloušťku 1 cm a vykrájíme kolečka.
8. Skládáme je na papírem vyložený plech.
9. Kolečka potřeme rozšlehaným vejcem a každé propícháme vidličkou.
10. Necháme ještě dokynout 15–20 minut a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.
11. Upečeme dozlatova, podáváme s miskou medu
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.