Mongolský guláš

Původní název receptu byl jiný, ale Josef Veselý mu prostě říká mongolský guláš. Jak k receptu přišel?

„Jídlo takto mnou pojmenované se jmenuje ve své otčině jinak, jak, to už jsem zapomněl, stejně se to zapamatovat nedalo. Nechci předem kazit jakýkoli apetýt sdělením, že použité maso pocházelo ze savce, uloveného ve stepi, daleko v divočině, u jezera Ceerem, nedaleko Erdenetu. Můj rozhlasový kolega Zoricht zde zastřelil tarbagana, což je hodně přerostlý stepní svišť. A v jurtě jeho známého byl připraven. Já ovšem u nás v žádném řeznictví, ani v tom nejlepším, nenarazím na sviště, jak je rok dlouhý, a tak dávám přednost hovězímu. A přípravu konám na zemním plynu, nikoli v kotlíku, ohřívaném velbloudím trusem, jak jsem toho byl svědkem.“

Budete potřebovat:

hovězí maso na guláš
cibule
česnek
arašídy
mletá paprika
olej
sůl, pepř

Postup:

1. Cibuli nahrubo nakrájíme a necháme na oleji zpěnit.

2. Přidáme na kousky nakrájené maso, osolíme, opepříme a dusíme doměkka.

3. Na pánvi orestujeme arašídy, přidáme utřený česnek a lžíci mleté papriky.

4. Přidáme k masu, promícháme a dle potřeby dochutíme.

5. Podáváme s pečivem.

autor: Josef Veselý

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.