Moravský vrabec s knedlíkem a se zelím

Jedno z nejklasičtějších jídel napříč regiony, i když název ho zařazuje přímo na Moravu. Vepřové kousky často kromě knedlíků a zelí doprovází například špenát. Tento konkrétní recept je od Aleny Vojáčkové.

Budete potřebovat:

maso:
500 g vepřové plece
2 cibule
4 stroužky česneku
kmín
hladká mouka
200 ml vody
sůl

knedlíky:
800 g očištěných brambor
250 g polohrubé mouky
4 lžíce škrobové moučky
1 vejce
sůl
sádlo

zelí:
400 g hlávkového zelí
1 cibule
česnek
cukr
ocet
sádlo
sůl

Postup:

1. Vepřové maso nakrájíme na větší kostky a dáme do pekáče spolu s nahrubo nakrájenou cibulí a česnekem.

2. Osolíme, okmínujeme, promícháme, vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů, podlijeme a zakryté pečeme doměkka (asi 45 minut).

3. Když je maso hotové, vyjmeme jej, šťávu zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou a provaříme.

4. Pak vložíme maso zpět a necháme prohřát.

5. Na bramborové knedlíky nastrouháme brambory na jemném struhadle, přidáme mouku, škrobovou moučku, vejce a osolíme.

6. Hmotu tvarujeme do větší šišky, kterou vaříme v osolené vodě a se dvěma lžícemi škrobu (aby se nerozvařila) asi 10 minut.

7. Hotovou šišku rozkrájíme na plátky.

8. Na pánvi opečeme na sádle cibulku dozlatova, přidáme nakrájené zelí a česnek, podusíme a dochutíme solí, octem a cukrem.

9. Maso servírujeme s knedlíky, výpekem, zelím a osmaženou cibulkou.

autor: Zuzana Plíšková