Nakládané zelí podle posluchačky Věry Pulerové

Recept z pořadu Apetýt s Marcelou Antošovou.

Suroviny:
bílé nebo červené zelí
sůl
kmín

Postup:
1. Nakrouhané zelí promícháme ve vaničce se solí - 20 gramů na každý kilogram (na 10 kg zelí tedy 200 g).

2. Přidáme hrst kmínu - přibližně 50 g. Promícháme a když pustí šťávu, ve vaničce udusáme. Necháme 2 hodiny odpočinout.

3. Mezitím si připravíme zavařovačky, řádně vymyté. Do nich zelí pořádně napěchujeme tak, aby nahoře zbylo asi 2,5 až 3 cm místa. Uzavřeme víčky Omnia. Dáme k teplu na velkém tácu z umělé hmoty. Zelí začne kvasit, víčka se vydují. Toho se však nelekejte, asi za týden zpozorujete, že se opět sama vyrovnala do původní polohy. To je znamení, že je hotovo. Zbývá jen zavařovačky uskladnit.

TIP: Lze takto nakládat zelí bílé i červené. Tento způsob je vhodný i tak, že si můžete naložit i zbytek zelí, třeba jen půl hlávky. Další předností proti nakládání do velkých nádob je, že není žádná starost s tím, aby se povrch nezkazil. Zkuste to třeba s jedinou hlávkou zelí a za 2 až 3 týdny ochutnejte.

autor: Marcela Antošová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.