Naléváky
Starobylý a jednoduchý pokrm, který si Jiřina Pilátová pamatuje ze svého dětství v Žítkové. Řídké těsto se kdysi nalévalo přímo na plotnu, dnes už spíš na pánev.
Budete potřebovat:
500 ml mléka
špetka soli
1 vejce
hladká mouka
na dokončení:
50 g másla
100 ml mléka
mletý mák
cukr
Postup:
1. Vejce a mléko rozkvedláme se solí a postupně přisypáváme moukou.
2. Mělo by nám vzniknout středně řídké těsto.
3. To lijeme lžící na pánev s nepřilnavým povrchem tak, aby vznikly oválky.
4. Opékáme je z obou stran.
5. Máslo rozpustíme a smícháme s mlékem.
6. Prohřejeme a sypeme mákem s cukrem.
7. Směsí poléváme naléváky na talíři.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka