Nebe a země
Tentokrát Zuzka Plíšková představila recept na jídlo inspirované tradičním receptem německých sousedů, kde se v originále nazývá „Himmel und Erde“. Není to náhodou, protože jde o spojení jablek (trhaných ze stromu, proto nebe) a brambor (vykopávaných ze země). Ne nadarmo se jim u nás také říkávalo „zemská jablka“ nebo „zemčáky“.
Budete potřebovat:
500 g brambor
2 jablka
cca 100 ml mléka
1 menší cibule
kousek másla
sůl, pepř
Postup:
1. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky, jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a také pokrájíme.
2. Společně vaříme v osolené vodě doměkka asi 20 minut, poté slijeme vodu.
3. Mléko ohřejeme a společně s máslem přidáme do hrnce.
4. Rozšťoucháme, v případě potřeby přidáme ještě trochu mléka a dle chuti můžeme přidat ocet a cukr.
5. Cibuli nakrájíme na kolečka, osmažíme na tuku a ozdobíme jí brambory s jablky.
6. Podáváme k pečenému masu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka