Oharková omáčka

Nakládané okurky nechyběly snad v žádné spíži a v zimě byly vítaným zpestřením hlavních jídel. A v tomto případě spolu s lákem i hlavní surovinou omáčky, která se kdysi podávala klidně i jen tak s pečivem.

Budete potřebovat:

2 velké lžíce másla nebo sádla
1 lžíci hladké mouky
3 velké okurky (nebo dle chuti)
1 menší cibule
200 ml smetany ke šlehání
500 ml vody nebo vývaru
sůl, pepř

Postup:

1. Rozpustíme v hrnci máslo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli.

2. Necháme zesklovatět, zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku.

3. Zalijeme vodou (nebo vývarem) a povaříme.

4. Přidáme na kousky nakrájené okurky, dle chuti přidáme sůl a pepř a lák z okurek.

5. Ještě krátce povaříme a podáváme.

6. Můžeme dochutit nasekaným koprem, nebo petrželkou.

TIP: Chutná skvěle jen s bramborem nebo pečivem. Pokud si ji ale chcete jídlo vylepšit, dejte si k němu kus dobrého vařeného hovězího.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.