Ořechové řezy od Zdeňky Petlachové
Starý rodinný recept od naší posluchačky z Ochozu u Brna.
K přípravě těsta budeme potřebovat:
4 žloutky
300 g cukru krupice
10 lžic vody
100 g mletých vlašských ořechů
200 g hrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
sníh ze 4 bílků
Na náplň:
250 ml litru mléka
1 vanilkový pudink (do vychladlého vmícháme 1 máslo)
200 g moučkového cukru
1 žloutek
3 polevkové lžíce rumu
čokoláda na vaření 50%
100 g 100% tuku
Postup:
1. Zpracujeme suroviny na těsto.
2. Dáme na vymazaný a vysypaný plech nebo pečící papír a pečeme v troubě na 185 stupňů přibližně 10 minut.
3. Upečený korpus vyndáme na podložku, potřeme krémem a ozdobíme čokoládovou polevou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.