Ořechový medovník

Recept na tradiční medovou pochoutku mohli posluchači slyšet v Apetýtu s Marcelou Antošovou ve středu 19. prosince.

Na těsto potřebujeme:
500 g hladké mouky, 200 g cukru, 2 vejce, 200 g másla, 2 lžíce medu, 2 lžičky sody smíchané se 2 lžičkami mléka

Postup:
Všechny suroviny zpracujeme v těsto, rozdělíme na dva díly, které rozválíme, možná spíš roztlačíme na plech. Můžete použít ruku a mikrotenový sáček. První plát upečeme do zlatova a na druhý naneseme směs ořechů s medem.

Směs:
250 g ořechů, 80g cukru, 120g másla, 3 lžíce medu
Vše dáme na pánev a až je směs světle hnědá naneseme na druhý plát těsta, který pak pečeme. Po upečení necháme vychladnout a poté spojíme krémem.

K vytvoření krému potřebujeme:
6 dcl mléka, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce solamylu, 100g cukru
Vše dáme vařit a postupně přimícháváme 250g másla s vanilkovým cukrem.

autor: Marcela Antošová