Ostružinová marmeláda

Recept od Zdeňka Klobouka z Klopotovic se hodí všem, kterým na zahrádce dozrávají ostružiny a chtějí příbuzné a známé překvapit něčím neobvyklým. Jeho marmeláda má veliký úspěch. O recept se s námi podělil, takže si ji můžete připravit i vy. Protože ostružiny obsahují dostatek pektinu, stačí nám jen ovoce a cukr.

Budete potřebovat:

1 kg zralých ostružin
800 g cukru

Postup:

1. Ovoce prolisujeme.

2. Šťávu prudce svaříme, až se částečně odpaří, přidáváme po částech cukr a vaříme.

3. Jestli už je hotovo, se přesvědčíme tak, že směs kápneme na studený talířek.

4. Pokud želíruje, stáhneme hrnec z plotny a plníme marmeládu do čistých nahřátých skleniček.

5. Zavíčkujeme a necháme vychladnout, případně sterilujeme 15 minut při 85 stupních.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.