Ostružinová marmeláda
Recept od Zdeňka Klobouka z Klopotovic se hodí všem, kterým na zahrádce dozrávají ostružiny a chtějí příbuzné a známé překvapit něčím neobvyklým. Jeho marmeláda má veliký úspěch. O recept se s námi podělil, takže si ji můžete připravit i vy. Protože ostružiny obsahují dostatek pektinu, stačí nám jen ovoce a cukr.
Budete potřebovat:
1 kg zralých ostružin
800 g cukru
Postup:
1. Ovoce prolisujeme.
2. Šťávu prudce svaříme, až se částečně odpaří, přidáváme po částech cukr a vaříme.
3. Jestli už je hotovo, se přesvědčíme tak, že směs kápneme na studený talířek.
4. Pokud želíruje, stáhneme hrnec z plotny a plníme marmeládu do čistých nahřátých skleniček.
5. Zavíčkujeme a necháme vychladnout, případně sterilujeme 15 minut při 85 stupních.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.