Pagáčky z Hostišové

Recept od naší posluchačky Drahy Seidlové.

Na výrobu prvního těsta budeme potřebovat:
2 kelímky zakysané smetany
2 žloutky
přes půl kila hladké mouky
1 a půl kávové lžičky soli
půl lžičky sody
2 polévkové lžíce octa

Pro druhé těsto si připravte:
1 Heru
velkou polévkovou lžíci sádla
hrst polohrubé mouky

Postup:
1. Smetanu, mouku, sodu, sůl a ocet zpracujeme do těsta.

2. Podsypeme vál a válečkem rozválíme na obdélník - přibližně 1 cm tloušťky.

3. Vyrobíme si druhé těsto - rukou smícháme všechny uvedené ingredience.

4. Natřeme druhým těstem první rozvalenou vrstvu a zabalíme „do psaníčka“ - nejlépe udělat večer a nechat do rána odležet, hned ráno rozválet a opět zabalit. Překládání těsta je nutné udělat ještě dvakrát, přibližně vždy po hodině.

5. Potom rozválíme a krájíme čtverečky o velikosti přibližně 6 x 6 cm.

6. Žloutkem s mlékem potřeme a následně posypeme hrubozrnou solí a semínkem ze slunečnic.

7. Každý kousek musíme nakrájet, aby z něho mohla odejít vlhkost. Ideální jsou pagáčky jako příloha k polévce.