Pečené zelňáky

Podzim a zima je obdobím, kdy si více než kdy jindy dopřáváme kysané zelí. A měli bychom, je plné cenný látek a živin. A také základní surovinou pro přípravu zelných placek, čili zelňáků. Některé se připravují i plněné, nebo s uzeninou, ale ty, které dělá paní Marie Pavlíčková z Uherského Hradiště, jsou pečené a kynuté.

Budete potřebovat:

750 g polohrubé mouky
500 g uvařených brambor
500 g kysaného zelí
2 vejce
1 kostka kvasnic
1 lžíce cukru
300 g mletých škvarků
podle potřeby mléko
sůl

Postup:

1. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

2. Z vlažného mléka (zhruba jednoho hrnku), kvasnic, cukru a části mouky připravíme kvásek, který necháme vzejít.

3. Zelí nasekáme nadrobno a smícháme s ostatními surovinami.

4. Z těsta tvoříme malé placičky, které pečeme dorůžova na 180 stupňů.

5. Placky můžeme potřít mlékem smíchaným s cukrem.

6. Místo placek je možné těsto na plech rozetřít, upéct vcelku a po upečení rozkrájet.

autor: Zuzana Plíšková