Pečené zelňáky
Podzim a zima je obdobím, kdy si více než kdy jindy dopřáváme kysané zelí. A měli bychom, je plné cenný látek a živin. A také základní surovinou pro přípravu zelných placek, čili zelňáků. Některé se připravují i plněné, nebo s uzeninou, ale ty, které dělá paní Marie Pavlíčková z Uherského Hradiště, jsou pečené a kynuté.
Budete potřebovat:
750 g polohrubé mouky
500 g uvařených brambor
500 g kysaného zelí
2 vejce
1 kostka kvasnic
1 lžíce cukru
300 g mletých škvarků
podle potřeby mléko
sůl
Postup:
1. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
2. Z vlažného mléka (zhruba jednoho hrnku), kvasnic, cukru a části mouky připravíme kvásek, který necháme vzejít.
3. Zelí nasekáme nadrobno a smícháme s ostatními surovinami.
4. Z těsta tvoříme malé placičky, které pečeme dorůžova na 180 stupňů.
5. Placky můžeme potřít mlékem smíchaným s cukrem.
6. Místo placek je možné těsto na plech rozetřít, upéct vcelku a po upečení rozkrájet.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.