Pečený kohout podle Zdeňka Junáka
Zdeněk Junák je zdatný kuchař, jak dokazuje svým receptem na pečeného kohouta. Poté, co o něm mluvil v Srdcovkách, projevili mnozí posluchači přání o přesný postup. Zdeněk neváhal a o recept se s námi podělil.
Budete potřebovat:
na vývar:
kohoutí droby
kořenová zelenina (můžeme přidat i kedlubnu a cibuli)
bobkový list
jalovec
celé nové koření
dále budeme potřebovat:
3 lžíce sádla
3 nakrájené cibule
2 polévkové lžíce sladké mleté papriky
naporcovaný kohout
Postup:
1. Z kohoutích drobů uvaříme společně s kořenovou zeleninou a kořením vývar (můžeme ho nahradit vývarem ze slepice).
2. Potřebovat ho budeme nejméně 3 litry.
3. Vaříme pomalu, nejméně 4 hodiny.
4. Nakonec na chvíli odstavíme, aby sedla sedlina, přecedíme a slijeme.
5. V pekáči rozpustíme 3 lžíce sádla a na něm lehce osmahneme nakrájené cibule.
6. Cibulku pak zaprášíme sladkou paprikou, ale smažíme už jen chvilku, aby nezhořkla.
7. Zalijeme 2-3 naběračkami vývaru, naklademe naporcovaného kohouta, kterého už ani nesolíme, ani nepepříme!
8. Zalijeme zbytkem vývaru tak, aby maso bylo celé ponořené.
9. Dáme péct do trouby na 180 stupňů, pečeme doměkka nejméně 4 hodiny.
10. Kdyby vývaru v pekáčku příliš ubylo, podlijeme kohouta vařící vodou.
11. Skoro celou dobu pečeme kohoutka v přikrytém pekáčku, odkryjeme asi až 45 minut před koncem, aby se mohla vytvořit kůrčička.
12. Dbáme ale na to, aby v pekáčku zůstalo aspoň 4-5 cm šťávy.
13. Jako přílohu podáváme šťouchané brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.