Pečený šťavnatý hovězí krk a dušené kedlubny s hlávkovým zelím
Recepty od našeho posluchače Jiřího Janiština z Újezdu u Brna.
Pečený šťavnatý hovězí krk
Suroviny:
1 kg hovězího krku, 2 cibule, 3 lžíce červeného vína, mletá paprika, nové koření, celý černý pepř, sůl.
Postup:
Maso naložíme do láku připraveného z uvedených ingrediencí a necháme 24 hodin marinovat v chladu pod pokličkou.
Troubu předehřejeme na 150 stupňů, vložíme pekáč s masem, přikryjeme poklicí a pečeme dvě až dvě a půl hodiny.
Upečené maso dáme na misku a přikryjeme ho. Šťávu zaprášíme hladkou moukou a vaříme 30 minut. Pak ji propasírujeme přes síto a ještě krátce povaříme.
Dušené kedlubny s hlávkovým zelím
Suroviny:
Kedlubny, hlávka zelí, voda, sůl, kmín, mletý pepř, cibule, sádlo.
Postup:
Kedlubny a zelí nakrájíme na nudličky a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme sůl, kmín, pepř a 15 až 20 minut dusíme doměkka.
Nakrájíme cibuli a rozpálíme pánev. Přidáme sádlo, rozehřejeme, vložíme cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté ji přidáme k dušené zelenině. Zelí je možné trochu zahustit nasucho opraženou hladkou moukou, není to ale nutné.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.