Pečený šťavnatý hovězí krk a dušené kedlubny s hlávkovým zelím

Recepty od našeho posluchače Jiřího Janiština z Újezdu u Brna.


Pečený šťavnatý hovězí krk

Suroviny:
1 kg hovězího krku, 2 cibule, 3 lžíce červeného vína, mletá paprika, nové koření, celý černý pepř, sůl.

Postup:
Maso naložíme do láku připraveného z uvedených ingrediencí a necháme 24 hodin marinovat v chladu pod pokličkou.

Troubu předehřejeme na 150 stupňů, vložíme pekáč s masem, přikryjeme poklicí a pečeme dvě až dvě a půl hodiny.

Upečené maso dáme na misku a přikryjeme ho. Šťávu zaprášíme hladkou moukou a vaříme 30 minut. Pak ji propasírujeme přes síto a ještě krátce povaříme.


Dušené kedlubny s hlávkovým zelím

Suroviny:
Kedlubny, hlávka zelí, voda, sůl, kmín, mletý pepř, cibule, sádlo.

Postup:
Kedlubny a zelí nakrájíme na nudličky a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, přidáme sůl, kmín, pepř a 15 až 20 minut dusíme doměkka.

Nakrájíme cibuli a rozpálíme pánev. Přidáme sádlo, rozehřejeme, vložíme cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté ji přidáme k dušené zelenině. Zelí je možné trochu zahustit nasucho opraženou hladkou moukou, není to ale nutné.