Perníčky tety Pepy

Recept z Apetýtového archivu je zajímavý nejen použitím sádla do perníkového těsta, ale i použitím dvou druhů polevy. Jen mějte na paměti, že těsto musí před rozválením dva dny ležet.

Budete potřebovat:

300 g medu
450 g moučkového cukru
100g sádla/oleje
8 vajec
6 hřebíčků
4 kuličky nového koření
1 lžička skořice (případně místo koření použijeme 1 sáček perníkového koření)
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citrónu
25 g jedlé sody
8 lžic mléka
560 g hladké pšeničné mouky
560 g žitné jemně mleté mouky
1 vejce na potření

citrónová poleva:
300 g prosátého moučkového cukru
šťáva z 1 citrónu

bílková poleva:
1 bílek
140 g prosátého moučkového cukru
1 lžíce octu/šťáva z citrónu

Postup:

1. Ve smaltované míse na okraji plotny nebo na mírném ohni nebo ve vodní lázni za stálého otáčení nádoby mícháme do zhoustnutí med, cukr, tuk, celá vejce, koření, vanilkový cukr a citrónovou kůru.

2. Hmotu necháme vychladnout, občas promícháme.

3. Poté přidáme sodu, mléko a prosátou mouku.

4. Těsto dobře prohněteme a necháme 2 dny odležet.

5. Pak rozválíme na stéblo vysokou placku, vykrajujeme z ní oblíbené tvary, potřeme vajíčkem a krátce pečeme (6-7 minut).

6. Po vychladnutí potíráme spodní stranu polevou a lícovou zdobíme sněhem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.