Perníkový moučník s mákem
Přemýšlíte, co byste tak upekli k odpolední kávě? Vyzkoušejte tuhle výbornou buchtu s mákem. Recept doporučuje naše redaktorka Zuzka Plíšková.
Budete potřebovat:
150 g másla
6 vajec
100 g strouhaného perníku (+ pár lžic navíc na posypání)
170 g mletého máku
šťáva a kůra z poloviny citrónu
100 g třtinového cukru
80 g krystalového cukru
marmeláda
Postup:
1. Žloutky vyšleháme s třtinovým cukrem a máslem do pěny.
2. Perník smícháme s mákem, citrónovou šťávou a kůrou a přidáme ke žloutkům.
3. Bílky vyšleháme s krystalovým cukrem do sněhu a postupně vmícháme.
4. Těsto pečeme ve formě vyložené pečicím papírem při 180 stupních asi 50 minut.
5. Po vychladnutí podélně rozřízneme a potřeme marmeládou.
6. Tou namažeme a horní část moučníku a posypeme perníkem. (Vrchní část můžeme pomazat i ochucenou zakysanou smetanou, do které přidáme želatinu na nepečené dorty.)
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.