Perníkový moučník s mákem
Přemýšlíte, co byste tak upekli k odpolední kávě? Vyzkoušejte tuhle výbornou buchtu s mákem. Recept doporučuje naše redaktorka Zuzka Plíšková.
Budete potřebovat:
150 g másla
6 vajec
100 g strouhaného perníku (+ pár lžic navíc na posypání)
170 g mletého máku
šťáva a kůra z poloviny citrónu
100 g třtinového cukru
80 g krystalového cukru
marmeláda
Postup:
1. Žloutky vyšleháme s třtinovým cukrem a máslem do pěny.
2. Perník smícháme s mákem, citrónovou šťávou a kůrou a přidáme ke žloutkům.
3. Bílky vyšleháme s krystalovým cukrem do sněhu a postupně vmícháme.
4. Těsto pečeme ve formě vyložené pečicím papírem při 180 stupních asi 50 minut.
5. Po vychladnutí podélně rozřízneme a potřeme marmeládou.
6. Tou namažeme a horní část moučníku a posypeme perníkem. (Vrchní část můžeme pomazat i ochucenou zakysanou smetanou, do které přidáme želatinu na nepečené dorty.)
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.