Perníkový moučník s mákem

Přemýšlíte, co byste tak upekli k odpolední kávě? Vyzkoušejte tuhle výbornou buchtu s mákem. Recept doporučuje naše redaktorka Zuzka Plíšková.

Budete potřebovat:

150 g másla
6 vajec
100 g strouhaného perníku (+ pár lžic navíc na posypání)
170 g mletého máku
šťáva a kůra z poloviny citrónu
100 g třtinového cukru
80 g krystalového cukru

marmeláda

Postup:

1. Žloutky vyšleháme s třtinovým cukrem a máslem do pěny.

2. Perník smícháme s mákem, citrónovou šťávou a kůrou a přidáme ke žloutkům.

3. Bílky vyšleháme s krystalovým cukrem do sněhu a postupně vmícháme.

4. Těsto pečeme ve formě vyložené pečicím papírem při 180 stupních asi 50 minut.

5. Po vychladnutí podélně rozřízneme a potřeme marmeládou.

6. Tou namažeme a horní část moučníku a posypeme perníkem. (Vrchní část můžeme pomazat i ochucenou zakysanou smetanou, do které přidáme želatinu na nepečené dorty.)

autor: Zuzana Plíšková