Pěry a pukače

Vyzkoušejte recept na tradiční dobrotu od Marie Holáskové ze Střílek.

Potřebné suroviny:
čtvrt litru mléka
kvasnice
trochu cukru
půl kila polohrubé mouky (nebo dle potřeby)
vejce
špetka soli
švestky

Postup:
1. Kvasnice rozdrobíme do vlažného mléka s trochou cukru a necháme vzejít kvásek.

2. Mouku v míse osolíme, vlijeme kvásek, přidáme vejce a vypracujeme těsto, do kterého podle potřeby přidáváme mouku.

3. Necháme vykynout, rozdělíme na menší části a do každé balíme buď vypeckované švestky (pukače), nebo plníme povidly (pěry).

4. Vaříme ve vroucí vodě, nebo nad parou asi 15 minut. Na talíři omastíme a sypeme dle chuti například cukrem s mákem.

autor: Zuzana Plíšková