Pěšáky ze Žarošic
Recept z XIX. století od Marcely Buchlovské ze Žarošic zazněl ve čtvrtek 19. června.
Suroviny:
500 g brambor vařených ve slupce, 150 g polohrubé mouky, špetka soli, mletý mák, moučkový cukr, vepřové sádlo nebo máslo
Postup:
Uvařené brambory oloupeme, pomeleme na masovém strojku nebo nastrouháme najemno.
Z bramborové hmoty, mouky a špetky soli vypracujeme tužší těsto. Vytvoříme z něho válečky o průměru 3 cm a délce plechu.
Na každý váleček tupou stranou nože uděláme přibližně 2 cm od sebe rýhy. Plech vymažeme máslem nebo olejem a rozložíme na něho válečky těsta.
Pečeme v běžné troubě, vyhřáté na 220 až 250 stupňů. Jakmile povrch válečků zrůžoví, převrátíme je, aby se dobře propekly i z druhé strany.
Hotové "pěšáky" necháme mírně vychladnout, rozlomíme podle zářezů a ještě teplé vhazujeme do mísy s mletým mákem a cukrem. Pokapeme je sádlem nebo máslem.
Podáváme ještě teplé.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka